Суроватъчен Протеин-Whey Protein

Магазин за хранителни добавки в София-къде има хранителна добавка суроватъчен протеин,суроватка на прах

петък, 7 ноември 2014 г.

Widgets

Суроватъчен протеин на прах

 Има три основни форми на суроватъчен протеин, които се получават от различни техники за обработка, използвани за разделяне на суроватъчен протеин. Те са суроватка на прах, суроватка концентрат и суроватъчен изолат.

Суроватъчен протеин на прах има много приложения в цялата хранително-вкусовата промишленост. Като добавка се среща в хранителни продукти, мляко и млечни продукти, хлебни, сладкарски изделия и продукти за закуска. Whey прах има няколко различни разновидности, включително сладка суроватка, кисела суроватка (наблюдавани при сосове за салати), деминерализирана (наблюдавани предимно като добавка в храните, включително кърмачета) и намалени форми. На деминерализирана и редуцираната форма се използват в хранителни добавки, като спортни добавки и фитнес добавки.

 Суроватъчен протеин концентрат.За Обработката на суроватъчен концентрат се отстраняват вода, лактоза, пепел, и някои минерали. В допълнение, в сравнение със суроватъчен изолати, суроватъчен концентрат обикновено съдържа повече биологично активни компоненти и протеини, което го прави много атрактивна добавка за спортисти.Естествено и фактора протеин цена е по евтин.

Суроватъчен протеин изолат (WPI).Изолатите са най-чистия източник на протеини. Изолата на суроватъчни протеини съдържа концентрации на протеин над 90% . По време на обработката на суроватъчен протеин изолат има значително отстраняване на мазнини и лактоза. В резултат на това хората, които са с непоносимост към лактозата, могат безопасно да вземат тези продукти. Въпреки че концентрацията на протеин в тази форма на суроватъчен протеин е най-висока, тя често съдържа протеини, които са станали денатурирани,което се  дължи на производствения процес. При денатуриране на протеините се променя тяхната структура и се губят пептидни връзки,което намалява ефективността на протеина.


Състав в (%) на Различните Видове Суроватъчен протеин

Компонент
Суроватка на прах
Суроватъчен концентрат
Whey Isolate
Протеин
11 - 14.5
25-89
90 +
Лактоза
63-75
10-55
0.5
Млечни мазнини
1 - 1.5
2-10
0.5


"Искам да си купя суроватъчен протеин, но не знам как да избера най-добрия за мен протеин. Предлагането е толкова голямо,че избора на протеин съвсем не е лесна работа".
Това е масово явление съвсем не е проблем на начинаещите или човек който си няма понятие от хранителни добавки и възстановяване. В морето от добавки, марките и продуктите които се предлагат е трудно да се следят, дори от хора които с това се занимават. В последните 2 години има поне 20 нови марки с по 50-100 продукта в гамата.Като прибавим и обновяванията, които правят през няколко години,гигантите в световен мащаб на спортни хранителни добавки,тогава меко казано се поо...бъркваш. Доверяваш се на форуми за добавки,поредния гуро в залата или на "чичко" Google. В което естествено няма нищо лошо ,повече информация, по-добре, стига да се научиш да отсяваш правилната и  подходяща за теб и твоите цели.

 Протеини за отслабване


Преди време пуснахме статията Най-добър протеин-суроватъчен изолат,която се радва на успех и много хора останаха доволни от нея.Там разгледахме подробно основните въпроси за суроватъчен протеин:


► Кой е най-добрия протеин?
► Суроватъчен протеин изолат ?
Кое определя качеството на един протеин?
Видове Протеин изолат ?
► Кога е най-подходящ  приема на суроватъчен изолат ?
► Защо суроватъчен изолат е с най -висока цена
► Има ли протеини без изкуствени подсладители,натурални протеини

Това обаче съвсем не беше достатъчно като информация, защото най-добрия протеин наистина е суроватъчен изолат и хидролизат,но дали това е най-добрия вариант за Вас,това зависи и от Вашите цели и приоритети.Затова написахме и следващата наша статия.


Как да изберем най-добър протеин
Какво определя качеството на един Протеин


След нея нещата малко се по-избистриха, и наистина има ценна информация която дава отговори на много въпроси.

  • факторите от които зависи степента на усвояване на протеина и поддържане на положителен азотен баланс-така разбрахме, защо протеин с  еднаква Biological Value използван от различни хора, се усвоява по различен начин.
  • Биологична стойност на протеините 

Но има какво още да се желае,за това продължаваме напред.Ако сте в период на натрупване на мускулна маса, не Ви е необходим Суроватъчен протеин изолат, защото тогава приема на калории е завишен значително,и едва ли ще е от значение, дали в протеина на прах има малко въглехидрати и мазнини.Следователно, за да определите, кой е най-добрия протеин за Вас, на първо място трябва да поставите Целите:
  • покачване на мускулна маса
  • изчистване на мазнините
  • спорт за разнообразие 
  • здраве и тонус

Това което важи с пълна сила е че качеството на един протеин се определя от неговата биологична стойност. Прочетете от какво се определя Биологична стойност на протеините и ще разберете наистина ,кое определя качеството и цената на протеина.Ние ще се върнем към нашия въпрос , как да изберем най-добрия протеин за нас.
В период на покачване на мускулна маса, когато калориите не са проблем, не Ви е нужен изолат, може спокойно да приемате и по-нисък клас протеини-концентрат. Скороста на усвояване и няколко калории в повече, едва ли са проблем. Затова ще направим един сравнителен анализ в таблица, на съдържанието на протеин в най-често използваните и купувани протеини на прах.

Таблица със съдържание на протеин ,въглехидрати и мазнини в 100 грама протеин на прах

Суроватъчни протеини
съдържание в 100 грама
Белтъчини
Мазнини
Въгл.
Калории
100% Predator Protein 
58
4,5
15,3
345
100 % Performance-whey
59
3
6
287
Mutant Whey
62
8
14
406
IRON WHEY mp arnold series
66
3
18
370
PURE WHEY
66
6
6
366
Ultra Whey Pro
69
8
12
380
100% Whey Protein Professional
69
5,5
14
370
Еverbuild whey build
69
7
14
380
Whey Shake
70
5,5
10
372
Nitro Pure Whey Gold
70
5,5
9
402
American Standard Whey 5 Lbs.
71
8
12
402
Essentials series Platinum 
72
4.5
12
390
Phd pharma whey ht
73
7,1
7,2
388
100% Natural Whey Gold Standard
74
3.2
16
396
All Whey
75
4,5
12
390
Elite whey protein
75
4,5
6
390
Whey Pure Fusion
77
8
5,4
392
100% whey gold standard 
78.9
3.4
7.5
370
Weider gold whey
80
5,8
7,4
402
Weider premium whey protein
82
4,4
6,5
390

*съдържанието е снето от етикетите на продуктите, възможно е да има някои отклонения

Това което прави впечатление е ,че повечето суроватъчни протеини са със съдържание 70+.Изненадващо малко, в тази графа влизат и едни от сочените за лидери в категорията най-добър протеин.Именно за това направихме и тази таблица, за да се види,че наистина качествени whey-protein с високо съдържание на протеин 85+ и 90+ ,са малко. В морето от протеини с хиляди продукти,сега ще изплуват наистина качествените продукти, така избора ще бъде много по-лесен.Защо е така?Защото се търси по-ниска цена на протеин, за масовия потребител.Ако ви прави впечатление в дъното на таблицата по процентно съдържание на протеин се нареждат едни от най-новите протеини произведени и излезли на пазара на хранителни добавки през 2013-2014 година.Това не означава ,че те са ниско качествени протеини,но в сравнение със високо процентните изолати, са далеч назад.Цената определя качеството, когато се търси масова употреба, не трябва да се учудваме от този факт.
Не забравяйте естествено ,че освен процентното съдържание на протеин важна е и суровината и нейната преработка ,което е от значение за усвояването на протеина.това за което вече разгледахме в статията Видове суроватъчен протеин и Биологична стойност на протеините.

И сега да се върнем на нашия въпрос кой е най-добрия протеин за Вас, според поставените Цели.Тази таблица която направихме ще Ви е от полза:
  • покачване на мускулна маса 60+ и 70+
  • изчистване на мазнините 80+ и 90+
  • спорт за разнообразие 60+ и 70+
  • здраве и тонус 60+ и 70+
*+ количеството на белтъчини посочено в таблицата, за най-използваните протеини

Хората които са на диета с ниско съдържание на въглехидрати,много често комбинират този чист протеин с прием на л карнитинТова определено е добра комбинация и ще даде резултати.
Очаквайте таблица за съдържание на суроватъчни протеини изолат
Fhl.bg - онлайн хранителни добавки

Няма коментари:

Публикуване на коментар